Savjeti i trikovi visoke kuvinje

Kako servirati hranu kao majstor kuvar.

Potajno zadivljen pogled na servirano jelo znak je da ste pogodili u metu: čak i prije nego što viljuška krene prema tanjiru. Zaista je istina da imate samo jednu priliku da ostavite prvi utisak.

Zbog toga bi hrana koju služite trebala biti ugodna oku koliko i ukusna. Umjetnost ukrašavanja ima samo jedno pravilo: manje je više. Ugradite to u svoju kulinarsku kreaciju i već ste na pola puta do profesionalnog izgleda vaših jela. Zatim slijedite ovih šest jednostavnih zakona serviranja hrane visoke kuvinje i – voilà – tanjir je spreman da očara vaše goste.

Čisto i sjajno.

Način pripreme tanjira zavisi od toga šta je na njemu. U nekim slučajevima za jelo je potrebna hladna površina za serviranje, u drugima se odlično slaže sa dobro zagrejanom. Ali prije razmišljanja o temperaturi, pobrinite se za sjaj i savršenu čistoću tanjira. Ovu jednostavnu, domaću mješavinu koriste čak i najveći kuvari: jedan dio vode, jedan dio bijelo sirće. Njime poprskajte tanjire i obrišite ih čistom krpom.

Elegantna bela.

Hrana koju servirate treba da igra glavnu ulogu na tanjiru. Raskošna površina za serviranje i blistava bijela pozadina stavljaju hranu u centar pažnje, dok obilje prostora nudi bezbroj mogućnosti za dodatnu kreativnost u ukrašavanju. Bjelina takođe ističe boje i kontraste posude. Drugim riječima, u odabiru elegantnih, velikih i običnih bijelih tanjira nikada nećete pogriješiti.

Složite ih.

Konturisani rub tanjira za supu ili večeru granica je iza koje istraživanje kreativnosti više nije sigurno. Čak i kada hranu servirate na velikim niskim tanjirima bez oboda, prikladno je postaviti ograničeno polje kulinarskog stvaralaštva. Omogućeno vam je više slobode u rasporedu hrane po visini. Nagomilajte, složite, komponujte… Sastojci sa višim tanjirom oživljavaju karakter jela i stvaraju privlačniju vizuelnu sliku.

Umjesto tanjira.
Koristite svoju maštu. Neka karakter jela diktira izbor površine za posluživanje. Od drvene ploče do keramičkog tanjira, od staklenog poslužavnika do posude za hjleb. Klasični tanjir je jedno pravilo serviranja koje bi ponekad trebalo, zbog originalnosti, prekršiti.
Neparni brojevi.
Možda je iznenađujuće, ali pored boja, oblika i ukusa, brojevi su takođe važni u posluženju hrane. Kada servirate jela sastavljena od pojedinačnih komada, pridržavajte se pravila neparnih brojeva. Grupisanje predmeta u neparnim brojevima čini jelo estetskijim, zanimljivijim i atraktivnijim.
Kontrastne boje.
Sklad boja jednako je važan za atraktivnost jela kao i harmonija ukusa. Prilikom ukrašavanja jela odlučite se za svježe povrće, komadiće voća, grančice začinskog bilja i mješavine preljeva, blistave cvjetove, orašaste plodove, kreativne umake... Boje koristite odvažno, ali ne pretjerujte. Ne zaboravite da je umjerenost ključna.